M’Urban и M’Cook блестят ярко: модерни, усъвършенствани колекции съдове за готвене от неръждаема стомана, произведени във Франция от Mauviel1830. Те съвместяват вековния know how на фамилия Mauviel и иновативните технологии в производството на готварски съдове. Резултатът е перфектен съд, гарантиращ висока степен на удовлетвореност. Многочислените слоеве от алуминий и неръждаема стомана 18/10, осигуряват отличен резултат при готвене, оптимална топлопроводимост, добра устойчивост и лесна поддръжка.
С подходящи грижи и поддръжка, кухненските съдове M’Urban и M’Cook могат да издържат цял живот. И ако направите още малко усилие, можете да ги запазите почти като нови.
Обща грижа за съдовете
Най-добрата грижа е ежедневно почистване и измиването на вашите съдове след готвене. В топла, сапунена вода и изсушаването им с мека кърпа преди съхранение. Използването на съдомиялна машина е компромисно, заради ефекта, който имат препаратите върху блестящия вид на неръждаемата стомана. Ако използвате съдомиялната машина и искате да предотвратите появата на петна, извадете съдовете си след цикъла на измиване и ги подсушете на ръка. Съдовете от неръждаема стомана на Mauviel1830 позволяват миене в миялна машина, но това не се препоръчва.
Варовити петна от вода
Ако чешмяната вода има високо съдържание на калций (твърда вода), най-вероятно ще забележите варовикови петна по съдовете. За да отстраните тези остатци, напълнете тенджерата или тигана с 1 част оцет на 3 части вода. Оставете сместа да заври, след това я отстранете от топлината и я оставете да се охлади до възможност за допир. Измийте добре съда с гореща, сапунена вода и го изсушете добре с кърпа.
Загоряла храна
За да премахнете останалата загоряла храна, напълнете съда с достатъчно топла, сапунена вода, колкото да покриете залепналите остатъци и оставите да се накисне за един час. След това поставете съда обратно на котлона и кипнете водата в продължение на 10 до 15 минути. Оставете водата да се охлади до възможност на допир, след което изтрийте тигана с найлонова четка за съдове. Измийте отново с гореща, сапунена вода, изплакнете и изсушете.
Повторете същия процес за упорити остатъци.
Какво да правим и какво не
Кухненските съдове от неръждаема стомана често изискват по-силни почистващи препарати. Добрата новина е, че може да ги използвате. Винаги имайте предвид, че трябва да използвате неабразивен почистващ препарат за общо почистване и отстраняване на петна. Следвайте инструкциите на производителя за употреба.
Не използвайте метална тел за почистване или абразивни препарати. Въпреки, че вършат отлична работа за отстраняване на залепнала храна, всички производители на съдове за готвене от неръждаема стомана предупреждават, че абразивите могат да надраскат повърхността на съдовете. Вместо това, заложете на найлоновите мрежести подложки на домакински гъби или пластмасовите четки. Също така, не използвайте хлор-белина или амонячни почистващи препарати върху вашите съдове от неръждаема стомана.
- Когато готвите, не поставяйте сол в студена вода, водата трябва първо да заври. Солта, паднала на дъното на съда със студена вода, може да доведе до корозия. Това уврежда неръждаемата стомана като предизвиква поява на малки дупчици или бели петна.
- Когато гответе месо в тиган от неръждаема стомана, ако част от месото остане залепнала за дъното, налейте малко вода, докато съдът е все още топъл. Това незабавно ще отдели мазнината от месото, което позволява ефективно почистване. Другият положителен аспект на тази техника да намалите мазнината с вода е, че така я превръщате във вкусен сос. Съвсем нормално е мазнината да полепне по тигана, това е едно от свойствата на неръждаема стомана. Тази реакция позволява карамелизирането на месото, придавайки му по-добър вкус: нарича се реакция „Maillard”.
- За готвене на крехки продукти в тиган от неръждаема стомана, като риба. Налейте зехтин в тигана и поставете хартия за печене. Навлажнете хартия със зехтина и поставете вашето парче риба отгоре. Рибата ще се готви перфектно и няма да се захване към тигана. Уверете се, че топлината не надвишава 2/3 от капацитета на котлона. Готварските съдове Mauviel1830 имат страхотни характеристики и не изискват много топлина, за да достигнат идеалната температура. Нещо повече, високата температура може да повреди дъното на съда. Температурата за готвене е идеална, когато капка вода пусната върху дъното се разпръсне бързо на малки топчета, скачайки наоколо: тази реакция се нарича „Leidenfrost”.
Възстановяване на блясъка
За да върнете блясъка, намокрете повърхността на съдовете и поръсете със сода за хляб. Нежно почиствайте със синтетична подложка за почистване, като например гъба покрита с найлонова мрежа или зелена подложка, след това изплакнете обилно и изсушете ръчно. Можете също така да отстраните пръстови отпечатъци с помощта на почистващ препарат за стъкла и хартиена или мека кърпа, но не нанасяйте препарата върху вътрешната повърхност, която ще се контактува с храна.
Можете да опитате да заличите малки драскотини, като използвате паста с вода и неабразивен почистващ препарат.
Все още няма коментари, бъдете първи!