Полезно ръководство за медните готварски съдове

Топлият блясък, красота и функционалност на медните готварски съдове e съблазън за готвачите от векове. Вдъхновяват създаването на колекции медни съдове, в повечето кухни, окачени над кухненските острови или удобно подредени до печката. Съкровища, съдържащи понякога дори изгорени, почти негодни за употреба медни тигани. И тъй като бляскавите прибори и лъскавите винтидж месингови дръжки за шкафове станаха особено модерни в последно време, топлата мед също заема все по-осезаемо място в интериора. Реалността е че медените съдове не са просто красиви, нито са само тенденция в дизайна. Медта е най-старият метал, използван от човека. Тестваният във времето материал не е просто красив. Отличава се с ненадмината топлопроводимост. Загрява се бързо и равномерно, което го прави незаменим помощник във всяка кухня. Освен това, медта не е евтина! И изисква известни грижи. И все пак, ако не можете да спрете да се взирате в медните сосиери, тигани за сотиране, тенджери за сладко, формички за френски кексчета canelé, то ето какво точно трябва да знаете, преди да купите меден готварски съд.

Каква е историята?

Медта е естествен метал, познат от древността. За първи път използван за изработка на различни предмети в Близкия изток преди около 10 000 години. Едно от най-старите медни украшения, датирано около 8700 г. пр.н.е., е намерено в Северен Ирак.

В България старите майстори бакърджии казват, че в медни джезвета се прави най-хубаво кафе, а греена ракия в меден съд е като нектар за богове. Преди повече от 200 години медникарството било в апогей, тогава имотността на едно младо семейство се измервала в медни съдове. Най-развит бил занаятът в планинските район – Смолян, Троян, Трявна, Казанлък, Търново. Приемал се за мъжка дейност, защото освен да познаваш тънкостите на метала, трябва да разбираш и от стругарство, да си ковач. Медникарите изработвали най-разнообразни съдове за бита на българите, както и за църковни потреби: менци (котли), казани (бояджийски, абаджийски, овчарски, а по-късно и ракиджийски), тенджери, тасове, купели, купи, тави, синии, тигани, кипчета, чашки, ибрици, кани, черковни купи, купели, подноси, мангали, лъжици и др.

Една от страните с традиции в изработката на медни съдове е Франция. През 1830 г. в Нормандия Mauviel основава свое производство. С годините опит и усъвършенстване става голямото име на медните съдове за готвене в Европа. В наши дни все още във фабриката на Моувиел, всеки съд се изработва ръчно, с внимание и прецизност.

Как да използвате медните съдове

Изключителна сила на медта е нейната невероятна проводимост. Тя се загрява бързо и разпространява температурата равномерно, чак до ръба на тигана. Поставете меден тиган за сотиране на върху горещ котлон на печка и той ще стане горещ за изключително кратко време. Отстраните ли го, се охлажда бързо. Благодарение на тази бърза, пъргава реактивност, медта е предпочитана при запичане, при сотиране, за приготвяне на сосове, конфитюри и сладка. Използвайте меден тиган, за да готвите всичко, което изисква незабавна реакция на топлината за изпичане. Също когато трябва да се достигне точно определена консистенция.

Подобно на повечето материали, медта има и предимства и недостатъци. Медните йони имат положителен ефект, като стабилизатор на яйчен белтък и за запазване на зеления цвят на зеленчуците. Но медните йони също имат отрицателен ефект: реагират с киселина, което води до промяна на ароматите. В прекомерни количества те могат да бъдат токсични. Медта, като чист материал, не трябва да се използва за готвене на сосове със съставки като лимонов сок, вино, домати. Повечето медни съдове и тигани трябва да бъдат с покритие във вътрешността си, когато се ползват за ежедневно готвене.

Съдовете Mauviel1830 от колекция M’Haritage са с двуслойна структура. Мед и неръждаема стомана: 90% мед и 10% неръждаема стомана клас 18/10. Вътрешността на съдовете запазва вкуса и хранителните качества на продуктите и е лесна за почистване. Без необходимост повторно калайдисване.

Как да се грижим за медните съдове

Трябва да знаем как правилно да поддържаме тези съкровища, за да са наистина вечни помощници в кухнята ни. Ето няколко съвета, които гарантират перфектно състояние на медните съдове:

  • Медните съдове не трябва да се почистват с абразивни и избелващи препарати, както и с почистващи препарати за фурна. Забравете за съдомиялната машина! Почиствайте винаги само със сапунена топла вода. Гъбата за съдове трябва да е мека, защото медта много лесно се надрасква. Подсушете, за да не остават капки и петна по съдовете.
  • Ако по медта има патина, натъркайте повърхността с парче лимон, поръсен със сол и изплакнете.
  • За да възстановите бляскавата медна повърхност, използвайте специална паста за почистване на медни съдове. Ако желаете да получите красива медна патина, каквато ценят професионалистите, почиствайте по-рядко с такава паста. Медта естествено потъмнява, когато не се полира редовно.

Подходящи ли са за индукционни котлони

Медните съдове могат да се използват върху конвенционални, газови, керамични и електрически котлони, фурни, но няма да ви вършат работа върху индукционен котлон, ако под тях не сложите интерфейсна подложка от желязо. Индукционните котлони загряват директно съда, в който се готви. Това се получава като се преобразува електрическата енергия в топлина чрез силен високочестотен електромагнит, който създава електромагнитно поле и чрез индукция загрява съда. Материали като мед, алуминий, стъкло са неизползваеми с индукционни плотове и котлони. Индукционната високочестотна бобина на котлона се активира само когато съдът, поставен отгоре е с магнитни свойства. Ето защо, за да използвате своя меден съд върху индукционен котлон, задължително трябва да използвате подложка, която има феромагнитни свойства, каквато е тази от желязо.